Muğla Gazeteciler Cemiyeti (MGC) Başkanı Süleyman Akbulut, “Bugün Basın özgürlüğü için kutlanan 24 Temmuz’da Basının özgürlüğü tartışılsa da, Basın mensuplarına ve medya kuruluşlarının özgür olabilmesi adına verilen ve gazetecilerin gerçekten bayram kutlayacağı günler için mücadeleye devam” dedi.
Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, Basında Sansürün Kaldırılışının 115. yıldönümü ve tarihte Basın Bayramı olarak adlandırılan gün olan 24 Temmuz’a yönelik yazılı bir açıklamada bulundu.
Ülkede gazetecilerin temel hak ve özgürlüklerini kısıtlayıcı, düşünceyi ve ifade özgürlüğünü yok edici, halkın haber alma ve bilgi edinme hakkını ortadan kaldıracak önlemlere başvurulmaması gerektiğine dikkat çeken Başkan Akbulut, “Görsel, yazılı ve dijital mecralarla haber alma ve yayma özgürlüğünün en etkili aracı olan basınımızın, kamuoyunun hızlı, doğru ve tarafsız bir şekilde bilgilendirilmesinde üstlendiği vazifeyi devam ettirmesi ülkemiz demokrasi anlayışı için önem arz etmektedir.” dedi.
Ülkemizde sansürün üstü kapalı da olsa uygulanmakta olduğuna vurgu yapan MGC Başkanı Süleyman Akbulut, açıklamasına şöyle devam etti:
“Bu nedenle bizler 24 Temmuz’ları Basın Bayramı olarak değil, Basın Özgürlük ve Dayanışma Günü olarak kutlamak istiyoruz. Öyle ki, 24 Temmuz 1908 yılında ülkenin gelişimi için atılmış en önemli adımlardan biri de basında sansürün kaldırılmasıydı ancak o günden günümüze kadar gelen şartlar dahilindeki gazetecilerin özgürlükleri ile alakalı gelişmeler ve yetersiz kalan kanunlar gazetecileri zor duruma düşürmüştür. Bu nedenle gazetecilerin elinden alınan sosyal ve ekonomik hakların geri verilerek, meslektaşlarımızın refaha kavuşmasını bekliyoruz. Bütün bunlar ancak yeni bir Basın Meslek Yasası ile düzenleme altına alınarak, sağlanabilir. Bugün, Basın özgürlüğü için kutlanan 24 Temmuz’da Basının özgürlüğü tartışılsa da, Basın mensuplarına ve medya kuruluşlarının özgür olabilmesi adına verilen ve gazetecilerin gerçekten bayram kutlayacağı günler için mücadeleyi sürdüreceğiz.”
Dezenformasyonun önüne geçilmesi gerektiğini de savunan Akbulut, “Basın meslek ilkelerine uygun, kişi hak ve hürriyetlerine saygılı, tarafsız ve objektif bir yayıncılık anlayışı; toplumda basına olan güveni arttırmasının yanında, kamuoyunun yanlış bilgilendirilerek yönlendirilmesinin ve dezenformasyonun da önüne geçmelidir. Böyle bir basın anlayışı, demokratik toplum düzeninin korunmasının en büyük güvencesidir.” dedi.
“YEREL GAZETELER ŞEHİRLERİN ARŞİVİDİR”
Yerel basının içinde bulunduğu durumu da değinen Başkan Süleyman Akbulut, “Bugün geldiğimiz noktada özellikle yerel basınımız var olma mücadelesi veriyor. Yerel basının gelişen teknoloji ve dijital medya unsurları nedeniyle yaşam sürmeleri güçleşmiştir. Yerel basınımızın yaşatılması ve bu yöndeki desteklerin sürdürülmesi, şehirlerin arşivi konumundaki gazetelerimiz için hayati önem taşımaktadır. Bu vesileyle zor koşullarda, özveriyle görev yapan tüm meslektaşlarımın 24 Temmuz Basın Özgürlük ve Dayanışma Günü’nü kutlar, kendilerine sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir meslek yaşamı dilerim.”