Bodrum’un sevilen Belediye Başkanı Ahmet Aras, gazeteci/ yazar Ece Vahapoğlu’nun Instagramda yaptığı canlı yayın programına konuk olarak kendisine yöneltilen soruları cevapladı.
Binlerce vatandaşın yoğun ilgiyle izlediği programda, Başkan Aras, samimi açıklamalarıyla beğeni topladı.
200 BİN KİŞİLİK NÜFUS, 500 BİN KİŞİYE ÇIKTI!
Bodrum’da iki yıldır belediye başkanlığı görevini sürdüren Aras, Bodrum’un 1980’li yıllardan 2000’li yıllara gelişini anlatarak, ilçede turizmle ilgili önemli dönüşümlerin yaşandığını kaydetti. Bodrum’un son 40 yılda yoğun göç aldığını kaydeden Aras, özellikle Covid-19 salgınıyla birlikte yoğun bir nüfus artışının yaşandığına dikkat çekerek “Bodrum son 40 yılda çok fazla göç aldı. 80’li yıllarda cazip bir yer haline geldi. Göç, salgın dönemine kadar klasik şekilde sürdü. Bodrum’daki bu ikinci konutlar özellikle salgından etkilenen ya da daha rahat yerde yaşamak isteyenler ve Bodrum’da evi olan vatandaşlar için gerçekten bir yuva oldu. Geldiler ikinci konutlarına yerleştiler ve bütün kış burada kaldılar. Bodrum’da kışı 200 bin nüfusla geçirirken birdenbire 500 bin nüfusa ulaşıverdik. Yani 2,5 katlık nüfus yoğunluğu ile karşı karşıya kaldık, son 1,5 senedir. Bodrum’umuz maalesef bu hızlı büyümeyle ve cazibe ile beraber, gerekli altyapı yatırımlarını yapamadı. Yani 40 yıldır yapamadı. Ben de görev yaptığım sürede Bodrum’un altyapı eksiklerini görüyorum ve bunun için çalışıyorum. Bodrum’un sadece yüzde 40’ında kanalizasyon vardı. Diğer tarafı tamamen fosseptik ya da özel konutların işletmelerin tamamen kendi atık su arıtma, paket artıma tesisleri ile ilerleyen bir Bodrum vardı. Yani altyapısı çok kötü, yaklaşık 60’a yakın sitede ve bölgede suyu akmayan bir Bodrum, şebeke hattı olmayan bir Bodrum’dan bahsediyoruz. Özellikle dağlarda, tepelerde, sitelerde sürekli ihtiyaç talebi olan bir Bodrum. Yol talebi, enerji talebi, bir taraftan donatı alanları ve sosyal kültürel, eğitim alanları talepleri gibi. Birden o güzel bohem Bodrum’dan birdenbire artık yaz kış yaşanır kentleşen bir Bodrum’dan bahsediyoruz.” ifadesinde bulundu.
“BODRUM RANT POLİTİKALARININ KURBANI!”
Son 20 yılda Bodrum’un rant politikalarının da kurbanı olduğunu ve bunun da hızlı bir yapılaşmayı beraberinde getirdiğini ifade eden Başkan Aras, yüzde 13’ünün imar, yüzde 48’inin orman ve geri kalan alanların doğal sitler ve arkeolojik alanları oluşturduğunu kaydederek, bu yüzde 13’lük alanın ise yeterli olduğunu söyledi. Önceden Bodrum’un 11 belediye olduğunu ve her belediyenin kendi imar planlarını hazırladığını ve böylece bazı yerlerin imara açıldığı hatırlatmasını yapan Aras şu bilgileri verdi “İmara açılıp emsal verilen yerlerin imara kapanması söz konusu değil, bu anayasal bir hak. Belediye ya da devlet, zamanında imara açmış ‘Hayır, buraya evinizi yapamazsınız’ diyemeyiz.
“BİR METREKARE YERİ BİLE İMARA AÇMADIK”
Şimdi bu yapılaşmanın bu kadar yoğun olmasının sebebi, zamanında yapılan imar planlarıdır. Lütfen bunu bir kenara yazalım. Biz belediye olarak bir metrekare yeri bile imara açmadık. Hatta bazı yerlerdeki emsalleri de düşürmeye çalışıyoruz. Hatta Yalıkavak planları durdu. Ruhsat kesmiyoruz. Bitez’e yeni plan yaptık. Oraya da ruhsat vermiyoruz. Askıda planlar. Tabi ki kazanılmış haklar var, onlar verilmek durumunda.”
PANDEMİDE RUHSAT SAYISI 5’E KATLANDI
Başkan Aras, son 1,5 yılda imzaladığı ruhsat sayısının 700 olduğunu, ancak 2020’de 3 bin 500 adet ruhsat vermek durumunda kaldıklarına dikkat çekerek, ruhsat sayılarında yaşanan bu beş katlık artışı şöyle açıkladı “Şu anda hızlı yapılaşmanın sebebi bu. Neden? Çünkü Bodrum pandemiden dolayı çok cazip hale geldi. Zaten imarlı olan yerler gelip bizden ruhsatını istedi. Burada yol kanalizasyon var mı diye bakmıyor. Mevcut imar planlarında ne öngörüldü ise ona göre ruhsat vermek zorundayız. Bir fosseptik bile ruhsat vermek için yeterli ya da paket arıtma.”
“YAPACAK İŞLERİMİZ, ALACAK ÖNLEMLERİMİZ VAR”
Seçimden sonra göreve başladığında doğal yapısı örselenmekte olan, yoğun nüfus dolayısı ile turizm özelliği sıkıntıya düşmüş bir Bodrum tablosuyla karşılaştıklarını ifade eden Aras, yoğun nüfus ve trafiğin olduğu yerlerde turizmden bahsetmenin çok zor olduğunu söyledi. Yapacak birçok çalışma ve alacak önlemlerinin bulunduğuna dikkat çeken Aras “Mazeret üretmek için ya da çözümsüz bunlar, elim kolum bağlı demek için bunları anlatmadım, sadece durum tespiti yapmak için anlatıyorum. Biz özellikle Bodrum’un her yerinde yeni yapılacak herhangi bir projede kesinlikle Bodrum’un doğasına, kültürüne, tarihine, insanına saygılı projelerin onayını veriyoruz. Şikâyetler bile vardır. ‘Sizden ruhsat çıkmıyor’ diye eleştiri bile alıyoruz” dedi.
“ALTYAPI SORUNLARINI TARİHE GÖMECEĞİZ”
Bodrum’un altyapı projeleri ile ilgili iki yıldır Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile birlikte verdikleri sözü hatırlatan Başkan Aras “Büyük Şehir Belediye Başkanımızla birlikte söz verdik 5 yıl içerisinde Bodrum’daki altyapı sorunlarını tarihe gömeceğiz “diyerek şöyle devam etti “İki yıldır yaptığımız çalışmalarla bunu da çok net bir şekilde ortaya koyduk. Şu anda ciddi eleştiriler geliyor. Yollar çok kötü, her taraf toz toprak, çünkü biz kazdık, altyapı yapıyoruz. Çünkü biz evin içerisinde tadilat yapıyoruz şu anda. Hem evde yaşıyoruz hem de tadilat yapıyoruz. Bodrum’un nüfusu 600 bin ve ben altyapı yapmak zorundayım. Yapma diyorsa vatandaşlarım, yapmayalım bırakalım. ‘Sadece kışın çalışın yazın hiçbir şey yapmayın’ diyorlarsa en az 5 yıl sürer, en az 10 yıl sürer o alt yapı çalışmaları. Biz siyasi risk alacağız ve Bodrum’un altyapısı tamamlana kadar çalışacağız dedik.”
KURALLAR TANINMIYOR
Turizm kenti olan Bodrum’da Turizm Bakanlığı’nın 15 Haziran’dan itibaren yayınladığı inşaat yasağına rağmen bölgede bazı inşaatların kural tanımadığından yakınan Aras, bu kuralsızlığa karşı belediye olarak bütün şantiyelere, betonculara, hafriyatçılara gerekli tebligatı ve denetimi yaptıklarını ifade etti. Zabıta ve yapı kontrol müdürlüğünün sürekli çalışma içerisinde olduğuna işaret eden Başkan Ahmet Aras, rantın bu kadar yüksek olduğu bir kentte, bu türlü kural tanımaz insanları durdurmanın kolay olmadığını vurgulayarak “Yetkilerimiz dahilinde cezalar yazıyoruz, mühürleme yapıyoruz. Yine de bazıları var ki ‘Ben paramı öderim devam ederim’ diyor. Bunlara karşı polisimizle, jandarmamızla, kaymakamımızla, çevre il müdürlüğümüzle birlikte mücadele veriyoruz. Orada durmayan inşaatçıya da ben gerçekten teessüf ederim” diyerek, Bodrum’da 3-4 ay turizmcilere, tatil yapmak isteyenlere şans tanınması gerektiği dile getirdi.
2,5 YILDA ALTYAPININ YÜZDE 91’İ TAMAMLANACAK
Bölgenin altyapısına yönelik yapılan çalışmalara da değinen Aras, 2,5 yıl sonra Bodrum’da yüzde 91 oranında altyapı çalışmalarını tamamlayacaklarının altını çizerek, yolların 2022-2023’te kesinlikle düzeleceğini kaydetti. “Evin içinde yaşarken bu tadilatları yapmak zorundayım” diyen Aras, altyapı çalışmalarının kış aylarında yapılması durumunda 10 yılı bulabileceğini, bu nedenle yaz aylarında da çalıştıklarını kaydetti.
TEKRAR SEÇİLMESE DE ALTYAPIDAN VAZGEÇMEYECEK
Başkan Aras, gazeteci/ yazar Ece Vahapoğlu’nun sorularını cevaplarken özellikle üzerinde durduğu bölgenin altyapısıyla ilgili çalışmaları şöyle sıraladı “Altyapıda ne var; bir içme suyu, iki kanalizasyon. Bunlarla ilgili çalışmalar şu anda devam ediyor. Üç aydınlatma, elektrik enerjisi. Dört internet. Özellikle kablolu internet, fiberoptik. Bütün bu çalışmalar Bodrum’a yerleşmeyi düşündüğümüz zamana denk geldi. Benim en büyük şansızlığım bu. Ama bunu aynı zamanda eksikleri tamamlamak için de bir şans olarak görüyorum. Nüfus 600 bin değil 1 milyon da olsa, gene tamamlayacağız. Ne kadar eleştirilirsek eleştirilelim, bir dahaki dönem seçilmesem de bu çalışmaları yapmaya devam edeceğim.”
“ALTYAPI OLMAZSA DENİZİ KAYBEDECEĞİZ!”
“Altyapıyı yapacağım ki denizimiz kirlenmesin. Torba’da yavaş yavaş bulanıklık başlamış, çok üzüldüm. Torba, Yalıçiftlik, Kızılağaç, Akyarlar, Turgutreis, Gümüşlük, Koyunbaba, Dereköy, Peskimet, Ortakent, Bitez, Yalıkavak, Gölköy. Her yerde altyapı ve elektrik çalışması var ve bunlara devam edeceğiz. Gerçekten çok samimiyim ben. Altyapı olmazsa biz denizimizi kaybedeceğiz, çevreyi ve doğayı kaybedeceğiz ve yaşayamayacağız. Bizim bu işi bitirmekten başka hiçbir şansımız yok.”
“GEREKİRSE ÇIKIP ÇÖPLERİ BEN TEMİZLEYECEĞİM”
Özellikle bayram dönemlerinde 1 milyonun üzerinde nüfusa hizmet ettiklerini kaydeden Başkan Ahmet Aras, 2 bin 500 belediye personelinin bulunduğunu ve Kurban Bayramı’nda da tüm personelin sahada çalışacağını söyledi. Gerekirse kendisinin de sokaklara çıkarak personelle birlikte çöp toplayabileceğini belirten Aras, “Bodrum’a gelip bir kış geçiren insanlar tabi ki kalmak isteyecekler. Bu konuda bizler de yeni düzene göre tüm önlemleri alacağız, almak zorundayız. Bugün geldiği durum beni de memnun etmiyor ancak enseyi karartmamak zorundayız. Bizim gibi karar mekanizmasında olan, bir şeyler yapabilmek için bu görevlere gelen insanların yapacağı çok işler var. Hep birlikte Bodrum’a sahip çıkacağız. Biz planlarımızda koruyucu bir zihniyetle yaklaşıyoruz” diyerek Bodrum’un 3 bin 500 yıllık tarihini korumak zorunda olduklarını sözlerine ekledi.
CANLI YAYINDA CEP TELEFONUNU PAYLAŞTI
Gazeteci Ece Vahapoğlu’nun Instagram canlı yayın programında yaptığı samimi açıklamalara izleyicilerin yoğun ilgi gösterdiği Başkan Ahmet Aras, programın sonunda cep telefonu numarasını izleyiciyle paylaşarak, tüm vatandaşların kendisine ulaşarak her konudaki görüşünü aktarabileceğini söyledi. Yaklaşık bir saat süren programı, binlerce vatandaş canlı olarak takip etti.