Çiftçi kayıt sistemi ÇKS 2021 yılı üretim yılı için başvuruları hükümleri kapsamında 01 Eylül 2020 tarihinde başlamış olup 30 Haziran 2021 tarihi mesai bitiminde sona erecek.
Çiftçilerimizin mağdur olmamaları için söz konusu tarihe kadar dosyalarını eksiksiz bir şekilde kendileri veya yasal vekili tarafından teslim etmeleri gerekmektedir.
Çiftçilerin bu tarihten sonra sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazileri hariç olmak üzere ÇKS’ye yeni bir çiftçi ve arazi kaydı yapılamamaktadır. Çiftçiler, içinde bulunulan üretim yılında ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellenmesini, üretim yılının 15 Temmuz – 15 Ağustos tarihleri arasında yapabilirler. Mücbir sebeplerden kaynaklanan üretim bilgisi değişiklikleri üretim yılı içerisinde yapılabilirler. Bitkisel Üretime Dayalı Desteklemelerden yararlanmak isteyen üreticilerimizin 30 Haziran 2021 Çarşamba gününe kadar başvurularını yapmaları gerekmekte olup güncellemelerini yapmayan çiftçilerimiz hiçbir bitkisel desteklemeden faydalanamayacaklardır.
2021 ÇKS Başvuru Detayları
Çiftçilerin adeta nüfus cüzdanı niteliğinde olan ÇKS belgesi için başvuru yapan çiftçiler 2021 üretim yılında yeniden destekleme ödemelerinde yararlanabilecek.
- Mazot Gübre Desteği
- Yem Bitkileri Desteği
- Küçük Aile İşletmesi Desteği,
- Sertifikalı Tohum Kullanımı Desteği,
- Sertifikalı Tohum Üretimi Desteği,
- Sertifikalı Fidan/Fide Kullanımı Desteği,
- İyi Tarım Uygulamaları Desteği,
- Organik Tarım Desteği
- Katı Organik–Organomineral Gübre Desteği
- Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeline Göre Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Hububat- Baklagil Fark Ödemesi Desteği gibi desteklerden yararlanması sağlanacak.
Yine ÇKS belgesine sahip olanlar;
Devletin çiftçilere sunduğu hibe desteklerinden, TKK ve Ziraat bankasını sunmuş olduğu düşük faizli krediler ile canlı hayvan alımları ve bankaların sunduğu diğer tarımsal kredilerden yararlanabilmek için başvuru yapılması gereklidir. ÇKS belgesine sahip olan üreticiler devletten sağlanan tüm desteklerden istifade edebilmek için başvuruları ve güncelleme işlemlerini gerçekleştirmeleri zorunludur. ÇKS belgesine sahip olan çiftçiler 2021 yılında özel bankalar dahil olmak üzere bütün kredi ürünlerinden, ülkemizde faaliyet gösteren bir çok bankadan çiftçi kredi kartlarını alabilir ve Bağ-Kur üzerinden bu belge sayesinde emekli olabilir. Yine ÇKS belgesine sahip üreticiler bu belge sayesinde ürettikleri tüm tarımsal ürünleri nakliyesini yapmak için gerekli olan ”Müstahsil Yol Belgesini çıkarabilir. Çiftçiler üretim yılında ekili alanlarına karşılık olarak ve baktıkları hayvan sayısına ve cinsine göre devlet desteği ve tüm teşvikleri alabilirler.
ÇKS belgesi olmayan ve ÇKS başvurusu yapmayan üreticiler 2021 yılı yukarıdaki desteklemeler den yararlanamayacağından 2021 yılı çiftçilere sağlanacak olan tüm tarımsal desteklemelerden yararlanabilmeleri için ÇKS’ye kayıtlı olma zorunluluğu bulunuyor.
2021 yılı üreticilere sağlanacak olan desteklerden yararlanabilmek için mecburi olan ÇKS başvurularının belirlenen tarihler arasında yapılması gerekiyor. 2021 yılı ÇKS başvurularını yapmayan üreticilerin mağduriyet yaşamamaları için son başvuru tarihi olan 30 Haziran 2021 tarihinde mesai bitimine kadar bağlı bulundukları İl, İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri tarafından istenilen belgelerle birlikte başvurularını tamamlamaları gereklidir.
2021 yılı ÇKS kayıt ve güncellemesi için tarımsal desteklemelere müracaatlar 30 Haziran 2021 tarihine kadar yapılacak olup, başvuruda bulunmayan üreticilerin Tarım ve Orman Bakanlığınca uygulanan ve ÇKS üzerinden yürütülen desteklemelerden yararlanmaları söz konusu değildir.
ÇKS Başvuruları Nasıl Yapılır? tekpencere.tarbil.gov.tr
Çiftçi kayıt sistemi; Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilerin yıl boyunca yaptığı üretimlerinin, kayıt altına alındığı ve tarımsal desteklemelerin sistem üzerinden denetlemesinin ve izlenebilmesinin olanağını sunan ve verilerin raporlanabildiği ve üretim bilgilerinin sorgulanabildiği bir tarımsal veri tabanıdır. Çiftçi bilgilerinin merkezi bir veri tabanında toplanmasını zorunlu kılan bir kayıt sistem sayesinde yıl içinde girilen tüm bilgiler ÇKS üzerinden izlenebilir ve güncelleme yapıldığında verilerin doğru ve sağlıklı değerlendirilmesi için gereklidir.