Bodrum Belediyesi Bodrum Deniz Müzesi, pandemi döneminde devam eden canlı yayın programlarının dördüncüsünü açıkladı. Sualtı Görüntüleme, Bodrum’un Denizcilik Tarihi ve Sualtı Arkeolojisi konuları canlı yayınlarda konuların uzmanlarıyla bir araya gelinerek izleyicilere aktarılacak.
Bodrum Deniz Müzesi’nin duyurduğu canlı yayın programı şöyle;
28 Nisan, Salı 16.00
Tahsin Ceylan
“Sualtını Görüntüleme Maceram”
29 Nisan, Çarşamba 16.00
Timuçin Binder
“Mezolitik Dönemden Günümüze Bodrum’un Denizcilik Tarihi 2”
30 Nisan, Perşembe 16.00
Aşkın Cambazoğlu
“Sualtı Arkeolojisi”
28 Nisan Salı günü ülkemizin değerli sualtı görüntüleme yönetmeni ve uluslararası sualtı fotoğraf sanatçısı Tahsin Ceylan’la “Sualtını Görüntüleme Maceram” konusuyla müze Instagram hesabından canlı yayın yapılacak. Denizatı, Akdeniz Foku ve köpekbalıklarının ülkemiz denizlerindeki ilk çekimlerini gerçekleştiren Tahsin Ceylan’ın fotoğraf ve video dalında 100’ü aşkın ulusal ve uluslararası ödülü bulunuyor. Ekolojik Araştırmalar Derneği (EKAD) Görüntüleme Koordinatörlüğü görevini de yürüten Tahsin Ceylan, Naviga ve Sahil Güvenlik dergilerinin de yayın kurulu üyesidir. Ceylan’ın Hürriyet Gazetesi Seyahat Eki’nde gezi, ekoloji ve biyoloji konulu makaleleri yayınlanmıştır. Mavi Derinliklerin Gizemi, Sualtından Türkiye, Denizin Ruhu, EngelSizsiniz, Akdeniz’de Nesli Tehlike Altında Olan Türler, 100. Yılında 100 Fotoğrafla Sualtından Çanakkale, Gemlik Körfezi’nin Sualtı Yaşamı, 17 Ağustos Derinlerdeki Acı, Sualtı Cenneti Antalya, Derinlerdeki Samandağ, Van Gölü’nün Sırları, Derinlerdeki Yaşam İzmit Körfezi, vb adlarını verdiği on altı farklı kişisel fotoğraf sergisiyle insanoğlunun yüzyıllardır merak ettiği sualtının gizemli dünyasına ışık tuttu.
Uluslararası Doğa Koruma Birliği IUCN ve WWF’in koordinatörlüğü’nde hazırlanan, sualtı fotoğrafları yine Tahsin Ceylan’a aittir. Türkiye’nin sualtı tanıtım filmi ‘LIFE IN THE SEAS AND COASTS OF TURKEY’ yine Tahsin Ceylan tarafından hazırlandı. Sanatçının Prof. Dr. Şükran Cirik ile birlikte hazırladığı ‘Denizi Tanıyalım I ve II’, Dr. Bülent Gözcelioğlu ile birlikte hazırladığı ‘Denizlerimizin Sakinleri’ isimli kitapları yayınlandı. Naviga Yayınları tarafından hazırlanan ‘Yaşayan Deniz’ kitabı ise sanatçının da yazar kadrosunda yeraldığı en son yayınlanan eser. Ceylan’ın ‘Video’nun Kullanım Alanları’ ile ilgili yayınları ise Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ders kitabı olarak okutuluyor. Diğer eserleri ise; Mavi Derinliklerin Gizemi, Denizin Ruhu, Sualtı Cenneti Antalya, Derinlerdeki Samandağ, Van Gölü’nün Sırları, Derinlerdeki Yaşam İzmit Körfezi.
Bir çok belgesel programın danışmanlığını ve sualtı görüntüleme yönetmenliğini yürüten Ceylan, aynı zamanda Türkiye’nin çocuklara yönelik ilk sualtı belgeseli FOZİ’nin de sualtı görüntüleme yönetmenliğini yürütmüştür. Müzeden yapılacak canlı yayına katılacak Tahsin Ceylan’la yakın tarihte Antalya’da bulunan Tunç Çağı batığında yaptığı çekimleri ve Paris UNESCO’DA yaptığı sunumu; Bodrum’da yaptığı görüntüleme çalışmalarını, süngercilik yıllarından günümüze olan değişimini ve Yassıaada dalışlarını; denizlerimizin durumu ve Akdeniz’deki istilacı türlerden bahsedecek.
29 Nisan Çarşamba günü saat 16.00’da Timuçin Binder’le yapılacak canlı yayında, “Mezolitik Dönemden Günümüze Bodrum’un Denizcilik Tarihi 2” konusu üzerine konuşulacak.
Deniz Tarihi Araştırmacısı ve Antropolog Timuçin Binder, aynı zamanda Bodrum Deniz Müzesi müzeolojik çalışmalarına destek olup “müze gönüllüsü” olarak müzeye katkı sağlamaktadır. Dokuz, on yaşlarında ailesinin mavi yolculuklar teknesinde miço olarak denizde çalışmaya başlayan Binder, Türkiye’nin güney ve güneybatı kıyılarında ve ayrıca güney Ege’nin Yunan adalarında bazen kaptanlık yaparak bazen de aile işinin farklı kademelerinde rol alarak çeşitli tip teknelerde bulundu. Bodrum denizciliğinin Mavi Yolculuk denizciliğine evrilmesine ve bu sürecin ilk yıllarına, bu süreci ilk başlatanlar arasında bulunduklarından, çok yakından tanıklık etti. Üniversite öğrenimime ABD’nin Purdue Üniversitesi’nin Makine Mühendisliği bölümünde başlayıp, Berkeley Üniversitesi’nde antropoloji ve arkeoloji okuyarak devam etti. Arkeolojide ilgi alanı avcı-toplayıcılar ve neolitiğe geçiş, antropolojide ise tarih kuramı, bellek çalışmaları, kimlik kurgulamaları ve değişimleri oldu. Bu bağlamda hem on üçüncü yüzyıl Anadolusu hem de Girit başta olmak üzere on dokuzuncu yüzyıl Osmanlı coğrafyasındaki kimlik değişimleri ve etnik mücadeleler üzerinde çalıştı, araştırmalar yaptı. Daha sonra, yaşamının en önemli parçalarından olan denizciliğin etkisiyle, bir yan uğraş olarak yelken çağı teknelerinin armalarını, bunların tarihini incelemeye başladı ve kendini Bodrum Denizciliğiyle ilgili çalışmaların ortasında buldu ve Bodrum Deniz Müzesi’nin kuruluşuna katkıda bulundu. Binder, Ege Denizi bağlamında genel bir Bodrum Denizcilik Tarihi ve Ege’nin yelken armaları üzerine çalışmalarını devam ettirmektedir. Ayrıca doğa aşığı bir yürüyüşçü, koşucu ve bisikletçi olarak bir yandan da doğa ve ekoloji konuları ve insanın her iki alandaki sorumlulukları üzerinde araştırmalar yapmaktadır.
İki bölüm halinde hazırlanan programın ikinci bölümünde, üç bin yıldan geriye giden Bodrum denizciliğinin Osmanlı dönemine kadar olan geçmişi ana hatlarıyla konuşulacak. Bodrum’un Halikarnassos olarak doğuşu nispeten yeni olsa da, ondan önce de bu körfez denizcilik açısından faal bir yer ve bu faaliyetlerin geçmişini en az dokuz bin yıl öncesine gitmektedir. İkinci bölümde, ilk bölümde işlenen konularla ilgili hatırlatma yapılacak ve izleyicilerin olayları tarihi kontekst içinde anlamlandırabilmeleri için genel kronolojik bilgi verilecek. Persler, Büyük İskender, Hellenistik Dönem, Roma, Bizans, Rumlar, Müslümanlar, Türkmenler, Menteşe Beyliği, İtalya Kökenliler, Venedik ve Şövalyeler konu başlıkları.
30 Nisan Perşembe günü gerçekleşecek canlı yayının konuğu Türkiye’nin ilk sualtı arkeoloğu ünvanını alan üç kişiden biri olan Aşkın Cambazoğlu ve konu “Sualtı Arkeolojisi”.
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Bölümü mezunu Cambazoğlu, 1979 yılında Kültür Bakanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığının ortak protokolü gereği yapılan ve sualtı arkeoloğu yetiştirmek üzere açılan kursa katılır, sonrasında görev yaptığı Bergama Müzesinden, Sualtı Arkeoloğu ünvanı alarak ve Türkiye’nin ilk üç sualtı arkeoloğundan biri olarak Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’ne atanır. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde görev yaptığı süre içerisinde Arkeoloji Bölüm Şefi ve Sualtı Arkeoloğu olarak, gerek Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nde gerekse Kültür Bakanlığı denetim ve gözetiminde 1980 – 1987 yılları arasında, Amerika Texas A.M. Üniversitesi öğretim üyesi Prof Dr. George F. Bass başkanlığındaki INA ( Institute of Nautical Archaelogy ) ekibi ile Türkiye’de yapılan sualtı kazı ve araştırmalarında Bakanlık görevlisi ve balıkadam arkeolog olarak görev yaptı. Görev yaptığı süre içerisinde, Serçe Limanı Hellenistik Batık, Yassıada Batıkları, Kaş Uluburun Bronz Devri Batığı sualtı kazıları ve Çeşme – Antalya arasında yürütülen sualtı batık arama çalışmalarına katıldı.
Türkiye’de Sualtı arkeolojisi ve sualtı batıkları ile ilgili pek çok konferanslar veren ve makaleleri yayınlayan Cambazoğlu, Kültür Bakanlığı bünyesindeki görevinden ayrıldıktan sonra da sualtı arkeolojisi ile ilgili konferanslar vermeye devam etti. Bodrum – Yassıada batıklarının dünyaya tanıtılması için yaptığı çalışmalar çeşitli yıllarda gazetelerde yayınlandı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesindeki görevinden ayrılarak dalış turizmine başlayan Aşkın Cambazoğlu 1987 yılından itibaren dalış eğitmeni ve rehberi olarak ülkemiz sualtı turizminin öncülüğü yapmış ve o senelerde, halen devam etmekte olan Aşkın Diving adllı dalış merkezini kurmuştur. TSSF (Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu) kuruluşundan itibaren birçok kez Rehber ve Eğitmen Kurs Direktörlüğü, Rehber ve Eğitmen Eğitmenliği ve yurt dışı görevlerinde bulunan Cambazoğlu, CMAS (Dünya Sualtı Federasyonu) Arkeoloji Kurulunda görev yapmıştır. Bodrum Deniz Ticaret Odası’nda 2000 – 2014 yılları arasında iki dönem Yönetim Kurulu Başkan yardımcılığı görevinde bulunan Cambazoğlu’nun ayrıca resmi ve özel kuruluşlara profesyonel sualtı işleri hizmeti verdiği bir de firması bulunmaktadır.
Aşkın Cambazoğlu’yla yapılacak canlı yayında, Bodrum’da sualtı arkeolojisinin nasıl başladığı, nasıl sualtı arkeoloğu olduğu, süngerciler sayesinde buldukları batıklar, sualtı arkeoloğu olarak görev yaptığı yıllarda yaşadıkları ve sualtıyla şekillenen hayatı konuşulacak.
Canlı yayınlar, müze Instagram hesabı olan @bodrummaritimemuseum üzerinden belirtilen gün ve saatlerde yapılacaktır.