4 GÜN 4 SOFRA YEMEK ATÖLYELERİ’NE KAYITLAR BAŞLADI…

Bodrum Deniz Müzesi, Denizcilik Buluşmaları kapsamında Yemek Atölyeleri düzenleyecek. Mart ayında başlayacak yemek atölyeleri Mas Mutfak’ta gerçekleşecek. Gelirlerinin tamamı müzeye aktarılacak yemek atölyeleri Mas Mutfak sponsorluğunda gerçekleşecek.
Konusu “Denizci Mutfağı: Girit Gemici Yemekleri” olan yemek atölyeleri 4 farklı bölümden oluşuyor. 4 Gün, 4 Sofra Yemek Atölyelerinde her bir güne özel farklı bir denizci mutfağı menüsüyle katılımcılar uygulamalı olarak bu yemekleri yapacaklar. Eğitimler, yeni nesil bir eğitim mutfağı olan Mas Mutfak’ta, tüm katılımcılara özel tahsis edilmiş pişirme alanlarında yapılacak.
Eğitimleri, Girit ve Yunanistan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Zehra L. Denizaslanı verecek; kültürel ve profesyonel anlamda edindiği birikimini katılımcılara aktaracak. Ahtapotun ve kuru fasülyenin susuz da pişirileceği gibi birçok bilgiyi ve tekniği katılımcılarla paylaşacak; menüde bulunan tüm yemekler/meze/tatlı sırasıyla yapılacak ve sonrasında ister yenecek ister katılımcılar tarafından götürülebilecek.
Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, yemek atölyeleriyle ilgili şunları söyledi; “Bodrum’un denizcilik kültürüne baktığımızda yemek kültürünün de dahil olduğu birçok olgunun mübadeleyle etkilenen nüfusun, Girit’ten Kos’tan ve diğer adalardan gelen insanlarla harmanlanmış ve bazı noktalarda evrilmiş kültüründen bahsedebiliriz. Biliyoruz ki Bodrum’da Giritli Mahallesi de dediğimiz Kumbahçe Mahallesi, göçmenlerin yerleştiği ve kendi denizci kültürlerini Bodrum’a taşıdıkları bir yerdir. Girit göçmeni Zehra L. Denizaslanı da atalarının kültürünü ve kendi kenti Bodrum’un kültürünü bir arada yaşatan kişilerden biridir. Bu birikimini Denizcilik Buluşmaları kapsamında bir sunumla aktarmasını rica ettim ve “Denizci Mutfak Kültürü: Girit Gemici Yemekleri” konusuyla Şubat ayı programımıza ekledik. Konuya çok boyutlu bakarak hazırladığı sunumunu, evinde yapıp getirdiği sübyeli siyah pilav ile de zenginleştirdi aynı zamanda. Sonrasında, bu kültürün yaşatılması ve kentsel aidiyet bilincinin korunmasına hizmet etmesi amacıyla da daha çok kişiye ulaşacağımız, hem de müzeye destek sağlayacak Yemek Atölyeleri’ni düşündük. Müze, böyle bir eğitim için uygun olmadığından donanımlı bir eğitim mutfağı arayışına girdim. Karakaya Group ortaklarından İpek Karakaya’nın müze programlarına katkı sağlama isteğiyle de örtüşen bir adım attık;  tam aradığımız gibi bir eğitim mutfağı olan Mas Mutfak’ta, Mas Mutfak sponsorluğunda bu atölyeler serisini hazırladık. 5, 19, 26 Mart ve 2 Nisan’da gerçekleşecek atölyelerle ilgili detaylı programa, müze web sitesinden ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabiliyor.”